Ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του άκρου ποδός , κατά την οποία έχουμε
• Κλίση του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω (βλαισότητα)
• Σύγχρονη δημιουργία εξόστωσης (Bunion) στην κεφαλή του 1ου μεταταρσίου (στο κάτω μέρος του μεγάλου δακτύλου)
Είναι πάθηση που εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες παρά στους άντρες με αναλογία ~ 7:1, έχει κληρονομική προδιάθεση , και ενώ στις μικρές ηλικίες 15-30 ετών εμφανίζεται σε ποσοστό 3% , σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών φτάνει το 20%.
Άλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση του Hallux Valgus είναι τα ψηλά τακούνια , τα στενά παπούτσια , η πολύωρη ορθοστασία.
Εκτός της παραμόρφωσης του μεγάλου δακτύλου και του αισθητικού αποτελέσματος , τις περισσότερες φορές υπάρχει και πόνος , ιδίως στη βάδιση, αλλά και συνύπαρξη άλλων παραμορφώσεων , όπως σφυροδακτυλία του δευτέρου δακτύλου, πτώση κεφαλών τω ν μεταταρσίων εφίππευση του πρώτου δακτύλου , νεύρωμα Morton.
Είναι γεγονός ότι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η παραμόρφωση και να εξαλειφθεί ο πόνος του Hallux Valgus είναι η χειρουργική επέμβαση .
Η τεχνική που εφαρμόζουμε, της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, εξασφαλίζει ανώδυνα σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο , χωρίς παραμονή στη κλινική , μόνιμο και πλήρως αισθητικό αποτέλεσμα.
• Η τεχνική γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία (όσο δύσκολη κι αν είναι η περίπτωση)
• Η παραμονή στη κλινική είναι 1-2 ώρες.
• Η βάδιση είναι άμεση χωρίς ανάγκη κάποιας υποστήριξης.
• Δεν απαιτείται η χρήση ακτινολογικού μηχανήματος , και ως εκ τούτου δεν γίνεται λήψη ακτινοβολίας από τον ασθενή, το οποίο συμβαίνει σε όλες τις άλλες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής.
Από την μετεκπαίδευση στο EFAS (Europian foot and ankle society) τον Νοέμβριο του 2019, όσον αφορά τις τελευταίες μεθόδους αντιμετώπισης του Hallux Valgus (Βλαισού μεγάλου δακτύλου) και των λοιπών παθήσεων του άκρου ποδός.